Una mica d’història

El nostre Club es presenta el 13 d’octubre de 1973 a la pista núm 1. Ho fa amb un sol equip masculí, amb el nom d’Olimpic la Garrga i el suport comercial de la desapareguda Mobles Vila. La samarreta era vermella, el pantaló blanc i la lliga en què ens vam iniciar era la OSDE, més coneguda per “Educación y Descanso”. Tenia categoria de Campionat de Catalunya d’Empreses.

L’equip el formàvem dotze joves que cada diumenge ens entrenàvem al Col·legi La Salle i que animats pel pare d’un d’ells, el Sr Ulldemolins, vam decidir practicar aquest esport d’una forma més reglamentada. Amb l’ajut dels contactes que l’Alfred Codina, jugador internacional de handbol, tenia en l’esport comarcal, vam aconseguir que el CB Granollers ens facilités dos entrenadors per poder començar. Finalment, amb el suport de l’Ajuntament i del president del futbol local Sr Cendra vam entrar a formar part de l’Olimpic la Garriga (fins l’any 77), essent el Sr Ulldemolins el nostre primer president. Com a curiositat, les primeres cistelles es van fer artesanalment pel manyà Manel Mas, amb qui vam anar a Llinars a prendre mides de les que hi havia.

Anteriorment el nostre poble ja havia vist jugar a bàsquet, doncs com ho explica Josep Mauri en la seva Història de la Garriga, el 29 de juliol de 1934 l’equip dels Joves Cristians comença a fer els primers partits amistosos. Després de la guerra del 36 els joves d’Acció Catòlica ho reprenen i al pati de les Escoles Parroquials es participa en el primer Campionat Comarcal de la temporada 41/42 amb Parets, Mollet, LLinars, Cardedeu i Granollers. També hi va haver una pista a l’anterior camp de futbol i a la Sati, empresa local que va mantenir un equip des de l’any 65 al 70, data en que es desfà l’equip perquè es necessitaven els terrenys de la pista per ampliació de la fàbrica. Abans, els més grans recorden que a la sortida de missa s’havia jugat a bàsquet a la Plaça de l’Església.

Però com dèiem, és l’actual Club l’autor de l’etapa que sembla ja definitiva i en les quatre temporades següents a la fundació s’aconsegueix un Sotcampionat (74/75) i un Campionat (75/76). En aquesta temporada 75/76, en entrar de president el Sr Antoni Cortés, sortim de l’Olimpic i amb estatuts propis passem a dir-nos Joventut La Garriga.

Aquesta nova etapa la iniciem amb dos equips i continuem dins de la mateixa lliga en què havíem començat. L’any 80, aquesta lliga passa a anomenar-se ACDEA.

Una fita important és la temporada 82/83 en què entrem a la Federació Catalana de Bàsquet amb el nom de CB La Garriga i comencem a competir amb un equip sènior i un juvenil masculins. També és molt important la temporada 84/85 on inscrivim a l’ACDEA el primer equip femení del nostre Club. La secció es consolida i en la temporada 89/90 s’inscriu en la Federació Catalana amb un equip Cadet. Aquesta etapa es fa sota la presidència del Sr Joan Grau i el creixement del Club en participants i equips és ja constant, essent la col·laboració amb l’Esport Escolar la base dels futurs jugadors i jugadores.

L’històric president del club, el Sr Marc Corominas pren possessió a l’any 1985 i amb la resta de membres de la Junta Directiva que va gestionar l’entitat, van portar al Club a un nivell de competició i participació molt bo, anivellant el nombre d’equips masculins i femenins i aconseguint que l’equip sènior masculí puges tres anys seguits de categoria. També va iniciar una escola esportiva pròpia que va assegurar la formació dels més petits i que va obrir el futur a noves expectatives en el mapa esportiu de la població.

En aquests trenta anys hem portat a la samarreta noms de patrocinadors com Skien, Greens, Honda, Supeco, Curtidos la Doma. Hem vestit els colors vermell, blanc, verd, violeta i el negre i groc que ara ens caracteritzen. Hem jugat a la pista núm 1, el pavelló de Can Violí, la pista núm 2, el pavelló de l’Alpe, i el pavelló de Can Noguera. Hem rebut el suport econòmic i anímic del poble, que agraïm especialment, i hem format una família esportiva molt important. Però l’inevitable ha estat que els fills o filles dels primers jugadors i jugadores ens han substituït. Els de la grada a la pista i els de la pista a la grada. No sé si ha estat un triple o una personal però TOTS, hem guanyat aquest partit.

En aquests darrers 20 anys el Club consolida el seu model formatiu passant a ser una de les entitats esportives del poble amb més jugadors i aferma el nombre d’equips, començant des dels més menuts (l’escola de bàsquet), passant pels diferents equips de formació fins als equips sèniors, tant masculins com femenins. El club es va modernitzant i enfortint gràcies al paper dels coordinadors (Oriol Sabata, Raimon Nualart i David Corominas) que plantegen i posen en pràctica un model de club global: una forma de treballar compartida per tots els entrenadors i adaptada al creixement dels jugadors, s’estableix una forma de jugar i unes metodologies comunes que ens permet abordar el creixement esportiu i humà del jugador com dels equips de forma integral i adaptable al pas del temps.

A nivell esportiu podem destacar l’ascens del sènior masculí a la màxima categoria Catalana, la Copa Catalunya en dos etapes (la temporada 2003-2004 i la 2006-2007) i sent un dels equips referents del bàsquet vallesà en aquestes darreres temporades a la Primera Catalana. Hi han jugat jugadors de la talla dels germans Hernandez, el gran capità Carles Vilar, el Lluís Garcia, el Miguel Valero, els germans Nualart, el Jordi Godia, etc. També podem destacar l’ascens del sènior femení a la Segona Catalana capitanejades per la Pili Correa (temporada 2011-2012).

Un dels fets més remarcables d’aquests darrers anys és que el president Marc Corominas, després de vint-i-cinc anys de mandat, decideix deixar les regnes del club (1985 -2010). En Marc ha estat el president del club, la persona que va apostar decididament per fer créixer el club a nivell esportiu, potenciant el bàsquet formatiu i qui va posar i consolidar les bases, en tots els àmbits, del club actual.

Des del 2010, la nova i actual junta directiva, presidides primer pel Josep Macià i, actualment, pel Raimon Nualart té el propòsit de consolidar el model esportiu i centrar els seus esforços en la formació integral dels equips de promoció per aconseguir que el present del club sigui la base per construir i garantir un bon futur pel bàsquet de La Garriga.

Per acabar volem agrair a totes aquelles persones (membres de la junta, entrenadors, coordinadors, jugadors, pares, mares, socis, aficionats..) i aquells establiments i empreses, que amb la seva esponsorització en diferents etapes, han permès tirar endavant un club com aquest, que mou al voltant de 200 persones, i que esperem sigui un club de referència, modèlic, innovador i obert a tothom.