Codi ètic
Que és?
El Codi Ètic recull la declaració dels valors i principis d’actuació que subscriu el Club, i estableix conseqüentment un conjunt d’orientacions perquè la conducta de tots els seus membres es regeixi per aquests valors i principis ètics.
La finalitat del Codi Ètic és marcar uns fonaments i unes pautes essencials, que promoguin i afavoreixin de forma eficaç la pràctica ètica de tots els seus membres, d’acord amb la missió i els valors del club. I els principis d’actuació que se’n derivin.
Així doncs, el codi pretén ser un instrument que serveixi a tots els membres del club (jugadors/es, entrenadors/es, pares i mares, equip directiu i tot el col·lectiu de socis) per a la reflexió i l’orientació ètica en tots els àmbits: entrenament i competició esportiva; convivència i treball col·laboratiu d’equip; comportament de l’afició; i gestió en el camp de l’esport.
Per què és necessari?
Les institucions públiques, esportives i socials, experts en educació i progenitors cada vegada expressen més la necessitat d’assegurar un entorn esportiu ètic que previngui conductes de risc i fomenti una convivència responsable, constructiva i solidària. Per contribuir-hi, el club reconeix i desitja promoure el potencial educatiu que posseeix l’esport.
La formació esportiva és un entorn privilegiat per fomentar valors ètics, que consolidin en els nens, nenes i adolescents actituds essencials per al seu creixement personal i integral, i els capaciti com a ciutadans/es responsables i solidaris.
Com s’ha elaborat?
Per a la definició del codi ètic el club ha seguit el procediment Sports Ethic Seal (SES), Segell de Garantia Ètica per a Entitats Esportives dedicades a la Formació Infantil i Juvenil.
Declaració de valors
El club subscriu els següents valors ètics en l’esport i es compromet a promoure’ls entre els seus membres
Respecte
El respecte significa acceptar-nos i valorar-nos a nosaltres mateixos i als altres tal com som, sigui quina sigui la nostra identitat cultural o nacional, sexe, edat, condició i capacitat. El respecte és adonar-me que no estic sol quan actuo.
El respecte per a tots els que fan possible la pràctica esportiva: els companys/es, entrenadors/es, equip rival, àrbitres, afició; pares/mares, empleats/ades, col·laboradors/es i directiva del club.
El respecte s’expressa:
- Reconeixent i defensant el dret de qualsevol ciutadà a ser tractat amb dignitat, justícia i en condicions d’igualtat en qualsevol àmbit o situació,
- En l’interès per conèixer i entendre als altres, posant-nos en la seva situació .
- Tractant als altres amb amabilitat i cortesia, manifestant-los l’agraïment per la seva contribució i esforç.
- Acceptant els ĺimits propis i el dels altres, sense que sigui causad’exclusió , crítiques o menysteniment.
- Reconeixent la importància que té cada persona en l’equip.
- Rebutjant l’ús propi i aliè de la violència verbal, física o qualsevol forma d’assetjament sexual, per raó de sexe, de l’orientació sexual i/o de la identitat sexual, contra uns altres, denunciant aquests actes sempre que es produeixin.
Honestedat
L’honestedat en l’esport implica:
- El coneixement, acceptació i compliment sense excepció de les regles del joc esportiu, que ho fan possible i legítim. Aquesta acceptació comporta acatar la decisió de l’àrbitre en la competició , no incitant a la confrontació o deslegitimació de la seva autoritat.
- Evitar pràctiques d’engany o manipulació sobre els altres, encara que aquestes no vulnerin les regles, tant en l’activitat esportiva, com als espais de convivència i treball en equip.
- Ser justos i objectius en la valoració de la capacitat o actuació esportiva, pròpia i aliena, evitant judicis que distorsionin els fets o no tinguin fonament. Això implica assumir tant la victòria, com la derrota en la
competició, reconeixent les fortaleses i les febleses pròpies per millorar, sense desmerèixer la capacitat dels altres competidors. - Tenir una comunicació sincera i constructiva amb els altres, com un mitjà per recolzar i contribuir a la millora de la convivència i el treball de l’equip.
Responsabilitat
La responsabilitat representa assumir el compromís amb un mateix i amb l’equip:
- Responent amb perseverança i disposició als objectius i les tasques plantejades, tant individualment, com en equip
- Respectant la disciplina de treball, acatant les decisions dels entrenadors i entrenadores, o coordinadors i coordinadores
- Fent-se càrrec de les tasques proposades, i realitzant-les amb atenció i cura, esforçant- se per fer-les tan bé com sigui possible.
- Donant prioritat a les metes de l’equip davant els interessos individuals si cal.
- Treballant col·laborativament amb l’equip, sense carregar als altres de les obligacions que ens corresponen.
- Prenent decisions amb criteri i assumint les conseqüències de les mateixes, sense culpar als altres dels errors.
- Seguint hàbits de vida saludable per afrontar els reptes esportius.
Superació i esforç
L’afany de superació é s una motivació a millorar en tots els aspectes, que ens impulsa a assumir noves metes de forma constant i a vèncer amb esforç els obstacles.
Companyonia
L’esport mai és una acció individual, sempre é s necessari el suport i el treball conjunt entre esportistes, entrenadors, família i àrbitres. És per això que la companyonia és un valor fonamental per al desenvolupament d’un esportista.La companyonia es mostra fonamentalment a través d’una actitud servicial, comprensiva i solidària
Hi ha 3 valors més, paciència, constància i prudència que impregnen d’equilibri, consistència i moderació tots els altres valors i per tant la seva absència malmetria qualsevol altre valor.
Així doncs, els nostres valors a promoure són: Respecte, Honestedat, Responsabilitat, Superació, Companyonia i en cadascun d’aquest Paciència, Constància i Prudència
Principis
El Club Bàsquet La Garriga és un club de bàsquet formatiu que desenvolupa els seus integrants com
esportistes i com a persones.
Volem ser un Club de bàsquet de referència, incrementant el nombre i el nivell de competitivitat dels nostres equips, desenvolupant-ne els seus integrants com esportistes i com a persones.
Prioritzem el treball en les edats de formació : Escola de Bàsquet i Equips de Base.
Volem formar jugadors i jugadores que siguin capaços de competir al màxim nivell al que casdacun d’ells pugui aspirar.
No prioritzarem la competitivitat dels equips per sobre dels aspectes formatius, lúdics o socials ni tampoc a l’inrevés .
Adaptarem l’estratègia formativa a la realitat i necessitats de cadascun dels equips.
Serem rigorosos en els aspectes relacionats amb el compromís i el respecte entre nosaltres i també amb els altres equips i àrbitres i afeccionats.
Volem un club obert i transparent qui sigui punt de trobada de tots els esportistes, socis i simpatitzants en un entorn esportiu ètic que previngui conductes de risc i fomenti una convivència responsable, constructiva i solidària.
El club té com a finalitat primordial la formació esportiva de nens, nenes i joves, mitjançant la qual contribueix al seu desenvolupament integral com a persones, amb capacitat per exercir de forma responsable i solidària els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes.
En aquesta labor és necessària la contribució de tots els adults implicats – entrenadors/es, equip directiu, família i col·laboradors i socis -, que han de comprometre’s, a través de la seva labor formativa i la seva conducta, a transmetre els valors ètics als jugadors.
Codi ètic dels esportistes
Respecta als entrenadors, jugadors, àrbitres i afició
- Accepta les seves indicacions i decisions.
- Juga respectant totes les regles. Evita les trampes o accions incorrectes.
- Respecta en tot moment a l’àrbitre/a i als/les oponents.
- Rebutja l’ús de qualsevol tipus de violència (física, verbal, masclistes, sexuals, etc) davant els altres, en el terreny del joc, en els entrenaments o en el vestuari.
- No protestis, t’enfrontis o menyspreïs, amb gestos o paraules, a cap contrari o a l’àrbitre/a, per cap de les seves accions o decisions
- Sigui quin sigui el resultat, accepta’l amb esportivitat
Tens un compromís amb el club i el teu equip
- Acudeix amb puntualitat a tots els entrenaments i esforça’t en cada sessió per millorar i aportar tan bé com sigui possible a l’equip
- Juga per al teu equip i sigues bon/a company/a.
- Sigues sincer/a amb tu mateix i amb l’equip.
- Valora el treball i l’esforc dels teus companys d’equip, sense creure’t superior, ni imprescindible per la teva habilitat esportiva.
- Accepta les teves limitacions i les dels altres sense desmotivar-te. Esforça’t per millorar. Treballa en equip i per l’equip.
- Reconeix la importància que té cada persona en l’equip. Tothom aporta.
- Col·labora amb el cos tècnic i els companys/es en el que calgui, donant sempre el millor de tu en benefici del club.
- Representa al teu club i l’esport que practiques amb la teva bona conducta en qualsevol acte en el qual participis.
- Tingues cura de les instal·lacions, equipament i material
Codi ètic del cos tècnic
Respecta als jugadors, pares, junta directiva, àrbitres, afició i altres
entrenadors:
- Dispensa a tots els esportistes un tracte just i digne, dirigint-te a ells de forma respectuosa
- Forma als esportistes en el coneixement, respecte i compliment de les regles, corregint les faltes comeses i no incitant les males pràctiques
- Rebutja l’ús de qualsevol tipus de violència davant els altres, en el terreny del joc, en els entrenaments o en el vestuari contribuint a la resolució de conflictes quan calgui.
Tens un compromís amb els jugadors i el club
- Fomenta una comunicació honesta i receptiva amb els esportistes i els seus pares/mares, per entendre la situació de cadascun, escoltar les seves propostes i donar una orientació adequada per a la millora del seu
procés d’aprenentatge. - Treballa de forma col·laborativa amb la directiva i les famílies pels objectius formatius dels esportistes
- Fomenta el diàleg amb els jugadors/es per compartir els objectius formatius i valorar el seu procés, i possibilita que els pares/mares estiguin informats.
Ets responsable d’un equip
- Assegura la integració de tots els esportistes en l’equip, reconduint les situacions d’exclusió o menyspreu
- Accepta la derrota i la victòria amb esportivitat. Independentment del resultat, agraeix als jugadors l’esforç realitzat i a l’afició el suport rebut.
- Promou hàbits de vida saludable per afrontar els reptes esportius
- Tingues cura de les instal·lacions, equipament i material
Codi ètic dels pares/les mares
Respecta als jugadors, entrenadors, arbitres i aficionats
- Accepta i transmet als esportistes, amb indicacions i la pròpia conducta, el codi ètic del club.
- Respecta als companys del teu fill/a.
- Respectar les decisions de l’entrenador/a com a expert en formació esportiva, sense inteferir en la seva labor, pressionar-li o desautoritzant-li, especialment davant els fills.
- Respecta l’autoritat de l’àrbitre en el terreny de joc.
- Comporta’t de manera cívica en les graderies, sent respectuós amb la resta d’afeccionats, esportistes, àrbitres i entrenadors. Evita qualsevol tipus de violència a les grades.
Tens un compromís amb els jugadors i el club
- Possibilita i fomentar el compromís dels fills/es de participar en tots els entrenaments, partits i actes del club.
- Facilita en la mesura que sigui possible la pràctica esportiva del teu fill/a, sense obligar-lo o pressionar-lo per aconseguir un major rendiment. L’esport és un dret, no una obligació i, com a tal, l’ha de triar lliurement la persona.
- Ajuda’l/-la a gaudir de l’esport.
- Reforça la importància dels valors en l’esport (respecte, esforç i treball en equip, compliment de les regles) i el respecte al codi ètic, com a part fonamental de la formació integral de l’esportista.
- Anima amb respecte i esportivitat en qualsevol acte del club
- Recolza en la promoció d’una afició esportiva i en la prevenció de la violència a les graderies.
El teu fill/a juga en un equip
- Fomenta la companyonia en l’equip, entre els jugadors i les famílies
- Reconeix la importància que té cada persona en l’equip. Tothom aporta
- Acompanya i anima als fills durant els partits, aplaudint les bones actituds i accions dels esportistes, tant de l’equip propi com a adversari i disculpant els errors.
- Accepta la derrota i la victòria amb esportivitat. Independentment del resultat, agraeix als jugadors i tècnics l’esforç
Codi ètic de l’equip directiu
- Ofereix al cos tècnic els recursos i formació necessària per incorporar en el seu
treball totes les mesures i valors que comporta la implantació d’aquest codi ètic. - Mostra i difon públicament el compromís del club per l’educació en valors, fent partícips a totes les persones relacionades amb aquest.
- Inclou en l’agenda de temporada activitats de sensibilització i promoció de la cultura ètica del club, en la qual participin de manera especial els esportistes i cos tècnic.
- Implementa, potencia i vetlla pel compliment d’un sistema de control intern de qualitat, que inclogui totes les accions i pautes d’actuació que es recullen en el Codi Ètic del club.
- Promou hàbits de vida saludable per afrontar els reptes esportius.
Protocol de prevenció i actuació davant de possibles situacions d’assetjament i/o agressions sexuals per raó de sexe, identitat/expressió de gènere i orientació sexual
Objectiu
Aquest Protocol té per finalitat establir pautes per a la prevenció, la detecció i l’acció davant de possibles situacions violència sexual en l’àmbit esportiu que es puguin donar en el marc de les pràctiques
esportives en el club.
Els objectius que pretén assolir aquest protocol són els següents:
- Aconseguir que les entitats esportives siguin espais segurs per a totes les persones que practiquen esport.
- Promoure informació sobre el fenomen de les violències sexuals en l’esport. Facilitar que els i les professionals que treballen en el sector esportiu coneguin instruments, com ara els protocols; puguin prendre mesures preventives i d’actuació necessàries per garantir activitats esportives lliures de violències, i disposin d’eines per poder actuar davant de sospites o revelacions de casos.
- Garantir que les persones que practiquen esports i que pateixen violències sexuals puguin identificar i denunciar o requerir a temps possibles actuacions.
Per què és necessari?
El Club de Bàsquet La Garriga és una entitat compromesa amb la igualtat de gènere i la diversitat sexual, per la qual cosa es considera necessari establir un protocol de prevenció i actuació davant de possibles situacions d’assetjament i/o agressions sexuals per raó de gènere i orientació sexual en l’àmbit del club. Aquest protocol té com a objectiu garantir un entorn segur i respectuós per a totes les persones vinculades al club i prevenir i abordar qualsevol conducta d’assetjament o agressió sexual.
Marc conceptual i legal
Tal com estableix la llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, la violència sexual és una forma de violència masclista i, per tant, una violació dels drets humans de les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones. En aquest marc,
la violència sexual comprèn qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual i la dignitat personal de la dona creant unes condicions o aprofitant-se d’un context que, directament o indirectament, imposin una pràctica sexual sense tenir el consentiment ni la voluntat de la dona, amb independència del vincle que hi hagi entre la dona i l’agressor o agressors. Inclou, entre d’altres expressions de violència, l’assetjament sexual i per raó de sexe, l’amenaça sexual, l’exhibició, l’observació i la imposició de qualsevol pràctica sexual.
Atenent aquesta conceptualització, aquest protocol pretén establir les pautes de procediment davant d’algunes expressions de violència sexual com ara l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe o
l’abús sexual, entre altres conductes.
En aquest marc normatiu, la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, defineix l’assetjament sexual com qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat, d’índole sexual, que tingui com a objectiu o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona o de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.
Segons la mateixa llei, l’assetjament per raó de sexe consisteix en qualsevol comportament no desitjat, verbal o físic, relacionat amb el sexe o gènere de la dona, realitzat amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la dignitat, la indemnitat o les condicions de treball de les dones pel fet de ser-ho, creant un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest que li dificulti la promoció, l’ocupació de funcions, l’accés a càrrecs directius, la remuneració i el reconeixement professional, en equitat amb els homes. En l’àmbit de l’esport, l’assetjament per raó de sexe afecta negativament la cohesió de l’equip i el benestar dels i de les esportistes, la qual cosa repercuteix en el rendiment individual i de l’equip, i pot comportar l’abandonament primerenc de la pràctica esportiva.
La normativa internacional, estatal i autonòmica reconeix el dret a la igualtat i la prohibició de qualsevol tipus de violència masclista i, per tant, també de qualsevol expressió de violència sexual, com ara
l’assetjament sexual i per raó de sexe, les agressions sexuals o l’abús sexual, entre d’altres.
En aquest marc destaquem el següent:
- Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica també conegut com a Conveni d’Istanbul o Convenció d’Istanbul.
- El 2015, el Consell d’Europa va aprovar una recomanació sobre la incorporació de la perspectiva de gènere a l’esport
- Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.
- Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes
- La Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista
- La Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes
- El Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, pel qual s’aprova el text únic de la llei de l’esport, estableix, entre els principis rectors de la política esportiva catalana, el foment de l’activitat física i l’esport com a hàbit de salut, així com vetllar perquè la pràctica esportiva estigui exempta de violència
Marc d’aplicació del protocol i parts implicades
Aquest Protocol és d’aplicació per a tot l’equip de persones que treballen o col·laboren en les activitats del club. Per tant, el Protocol ha d’estar a l’abast de tot l’equip professional, i cal garantirne el coneixement per part de tothom que l’ha de conèixer.
Tota persona, un cop assabentada del contingut del Protocol, haurà de signar per duplicat el document d’acceptació (mirar model) i l’haurà de retornar signat a la junta directiva, que el farà arribar a la persona
responsable de l’entitat, que l’arxivarà. S’ha de preveure, també, aquesta circumstància en cas de personal de nova incorporació a l’equip professional de l’entitat.
El protocol està estructurat per tres eixos: la prevenció, la detecció i l’acció, i estableix com a figura central i fonamental per dur a terme aquestes tasques dins de l’entitat el/la referent de protocol.
Cada any, la Junta Directiva designen el/la referent de protocol i fa conèixer la seva figura tant al personal com a usuaris i usuàries.
Principis i garanties
En aquest procés és important que es garanteixi totalment:
- Confidencialitat i discreció: les persones que intervinguin en el procediment no poden divulgar informació relacionada amb el contingut del procés de recerca ni de les denúncies presentades.
- Imparcialitat i transparència: el procés de recerca s’ha de dur a terme amb total respecte, neutralitat i objectivitat per a totes les parts. Així mateix, les persones investigadores que participin en el cas d’assetjament no poden tenir cap vinculació amb les parts implicades.
- Prohibició de represàlies: contra la víctima, testimonis o persones que participen en el procés de recerca sobre l’assetjament.
- Protecció de la salut de la víctima: el procediment ha de garantir totes les mesures necessàries per protegir o restituir la salut de la víctima.
- Celeritat i diligència: el procés d’investigació i la resolució s’han de fer dins dels terminis establerts i sense demores injustificades.
Accions de prevenció
El Club de Bàsquet La Garriga es compromet a dur a terme les següents accions de prevenció:
Mesures preventives generals de l’entitat
- Establir normes internes clares i sense excepcions respecte a les relacions entre parts, per reduir les situacions de risc específiques
- Fer una declaració de compromís de tolerància zero de l’entitat i de reconeixement públic que cal prevenir, detectar i abordar l’assetjament sexual i visibilitzar aquesta declaració
- Posar en coneixement de tot el personal aquest Protocol
- Sensibilització i formació de totes les persones vinculades al club (jugadors, entrenadors, personal tècnic, directiva, etc.) sobre la igualtat de gènere, la diversitat sexual i la prevenció de l’assetjament i les agressions sexuals.
- Establir canals de comunicació que garanteixin que totes les persones puguin informar de comportaments generadors d’assetjament sexual i altres violències sexuals.
Mesures preventives especifiques de l’àmbit esportiu
En l’activitat esportiva (entrenaments, partits):
- Respectar l’esportista i la seva identitat, corporalitat i intimitat
- Tractar de manera igualitària els i les esportistes
- Evitar entrenaments o sessions de millora individualitzades de manera continuada
- Crear espais segurs i de confiança entre persones adultes i el grup d’iguals
- Assignar una persona de referència que atengui les preocupacions dels/de les esportistes
Espais complementaris: vestidors, dutxes, despatxos:
- Evitar accions als vestidors que es puguin fer en espais oberts (xerrades, avisos, tàctiques, etcètera)
- Evitar que entrenadors/es i esportistes comparteixin vestidor
- Als vestidors esportius, no s’ha de tancar mai la porta amb clau mentre s’estan utilitzant
- Als vestidors esportius, l’entrenador o entrenadora ha de picar sempre abans d’entrar
- Respectar els drets d’imatge de l’esportista
- Limitar l’ús dels mòbils en els espais d’intimitat o instal·lacions esportives
- Als despatxos, no tancar amb clau la porta durant el seu ús i controlar mitjançant un registre, si cal, l’ús del despatx (horari i persones)
Dades, imatges i xarxes socials
- Definir quins seran els canals de comunicació durant la temporada
- Evitar que en canals de comunicació amb esportistes hi hagi una única persona responsable o entrenador/a
- Evitar la comunicació individualitzada per part de la persona responsable o entrenador/a amb l’esportista
- Utilitzar els grups de comunicació exclusivament per a temes vinculats a la pràctica esportiva
Instruccions per a la detecció
És habitual en entorns esportius que es generin fortes relacions desequilibrades de poder i de dependència entre esportistes o entre entrenadors/es i esportistes. És llavors quan les barreres interpersonals es comencen a trencar sistemàticament, fent que els límits siguin difusos i que els esportistes no siguin capaços de reconèixer-se com a víctimes d’assetjament
Procés de “seducció” (o grooming) en assetjament sexual
Aquest procés es troba a la base de qualsevol relació abusiva i inclou un procés gradual en el qual la persona perpetradora guanya la confiança de la seva víctima via manipulacions, promeses, premis tangibles o intangibles. Aquest procés té diverses fases:
- Identificació i selecció de la víctima: observar vulnerabilitat, discreció, començar fer-se’n amic, ser agradable
- Consolidació de relació de confiança: fer-lo/la sentir-se especial,ser constant. Començar negociar: “has de fer això perquè jo he fet allò altre”
- Construcció sobredimensionada de la lleialtat: creació d’una relació de dependència
- Incursió gradual en temes sexuals: incursió gradual en límits sexuals ambigus; si la víctima resisteix, l’enganya dient: “l’última vegada no et va importar”.
- Vot de silenci,secretisme,aïllament,conflicte. Desacreditar a la víctima i amenaçar: “Si ho expliques, et perjudicaré”, “No et creurà ningú”
S’han de tenir en compte situacions i comportaments que poden afavorir contextos de violències sexuals com ara les novatades (actes d’iniciació o de trànsit per les persones recentment incorporades que es podrien trobar en universitats o equips esportius, en molts casos humiliants)
Un altre tema relacionat és la complicitat. Es consideren còmplices aquelles persones que, tenint el coneixement d’una situació d’assetjament sexual, no actuen de cap manera al respecte. L’actitud
passiva, la no intervenció, la negació o el silenci de les persones que tenen poder de decisió en àmbit esportiu tenen conseqüències psicològiques sobre les víctimes i fa que creixin pensant que aquests
comportaments són legals i socialment acceptables.
Exemples de situacions
- Abans o després dels entrenaments o competicions, romandre amb un/a esportista en un espai de la instal·lació amb la porta tancada amb o sense clau
- Passar estones amb un/a esportista en espais apartats de la instal·lació
- Apropament inadequat i sense respectar la intimitat dels esportistes per part d’entrenadors/es, grup d’iguals i persones externes
- Bromes referents al físic, verbals o amb enregistrament d’imatges sexuals
- Una persona adulta es canvia o es dutxa al mateix vestidor on es canvien o dutxen un grup d’esportistes molt joves
- Utilitzar l’excusa de la necessitat del massatge per alleugerir el dolor físic per tocar les parts íntimes d’un/a esportista
- Trucades telefòniques, correus electrònics, whatsapps, etcètera, amb contingut sexual i de caràcter ofensiu
Instruccions per a l’actuació, l’atenció i la derivació
Si es produeix una situació d’assetjament o agressió sexual en l’àmbit del Club de Bàsquet La Garriga, es seguiran els següents passos:
Com demanar ajuda i a qui cal contactar?
En cas de patir assetjament sexual o tenir coneixements o sospita d’alguna situació s’ha de contactar el/la referent de protocol de l’entitat. S’han d’exposar els fets per escrit, preferentment al/a la referent de
protocol, qui dona garantia de la confidencialitat de la informació, tant de la persona denunciant com de testimonis.
Tenim tres vies d’actuació en cas de comunicació de possible assetjament sexual:
- Via interna (amb denúncia interna a l’entitat)
- Via administrativa (amb denúncia externa a Inspecció de Treball)
- Via judicial (amb denúncia externa als Mossos)
Investigació interna
Un cop es rebi una comunicació en la qual s’exposi una possible actuació d’assetjament sexual d’algun membre de l’entitat o tercer amb el qual aquesta interactuï, es posarà en marxa una investigació interna
amb els objectius següents:
- Aclarir els fets.
- Proposar millores o modificacions oportunes.
- Proposar accions i, si escau, sancions pertinents contra les persones que han actuat incorrectament.
Es designarà un equip investigador independent i imparcial que recollirà informació sobre els fets denunciats i entrevistarà a les persones implicades i a les possibles testimonis. Aquest equip elaborarà un informe amb les conclusions de la investigació
La persona que ha realitzat la denúncia tindrà dret que se li notifiqui quina decisió s’ha pres a partir de la seva comunicació, és a dir, si s’inicia o no una investigació pels drets informats.
Totes les parts coneixedores de la investigació hauran de guardar estricte secret i confidencialitat del que arribin a conèixer arran d’aquesta investigació, fins i tot després que s’acabi la seva relació contractual amb l’entitat.
La persona referent del protocol és la responsable de la gestió i custòdia de la documentació, si n’hi ha, en la fase de comunicació i assessorament, tot garantint la confidencialitat del conjunt de documents i informació que es generen en aquesta fase.
En aquesta fase i fins que no es demostra la culpabilitat, es preservarà la presumpció d’innocència de la persona denunciada.
També es valoraran les mesures cautelars necessàries per garantir la seguretat i el benestar de la persona afectada i de les altres persones vinculades al club. Aquestes mesures poden incloure la suspensió temporal de la persona denunciada en les seves funcions al club, sempre que no vulneri els seus drets a la defensa.
Procediment i etapes de la investigació interna
- Analitzar la informació rebuda, decidint si s’arxiva o es continua amb la investigació. Aquesta decisió serà motivada per escrit. En cas d’arxivar-la, es comunicarà al/a la denunciant, argumentant-ne els motius
- En cas de continuar la investigació, es procedirà a:
- Planificar la investigació
- Comunicar sobre la investigació als responsables de l’entitat i la persona investigada
- Desenvolupar i documentar la investigació (entrevistes documentades, escrits)
- Elaborar un informe final, que contindrà
- Naturalesa del fet investigat.
- Relació dels fets i descobriments rellevants
- Conclusions i valoració, juntament amb les propostes d’acció i
millores, si escau.
- Entregar l’informe a la Junta Directiva. Estudiar i deliberar, en el si de la Junta Directiva, sobre com procedir i prendre decisions
- Informar les persones involucrades sobre la resolució
- Fer seguiment del cas, de les mesures i, si escau, del mateix protocol:
- Promoure la mediació i la reparació: si la decisió adoptada ho permet, es promourà la mediació i la reparació entre les parts implicades per evitar futurs conflictes.
- Comunicar les mesures: es comunicaran les mesures adoptades pel club per prevenir i abordar l’assetjament i les agressions sexuals als membres del club i a través dels canals de comunicació corresponents (web, xarxes socials, butlletins informatius, etc.).
Comunicació en situació de crisi o alarma social
Davant d’una situació de crisi, derivada d’una possible situació d’assetjament sexual o altra violència sexual a l’entitat, s’haurà de seguir un protocol de comunicació en els casos que aquesta situació generi
alarma social. S’entén per alarma social quan genera una intranquil·litat entre les persones de l’entitat, les famílies o en l’opinió pública.
- La direcció convocarà una reunió amb el personal, en què s’informarà de la situació en la qual es troba l’entitat, i que s’inicien les accions pertinents. Es demanarà que no busquin més informació i que no
facin comentaris sobre aquest tema - La direcció decidirà com s’informa les persones vinculades a l’entitat i es farà una reunió informativa en què s’explicaran les accions executades i s’escoltaran les demandes. De manera opcional, es proposarà una segona reunió de contenció i informació sobre el tema.
- Segons siguin els fets, ocasionats per personal de l’entitat o bé per una persona externa, la direcció informarà tothom sobre l’estat de la situació, sense donar detalls ni de les accions ni dels fets ocorreguts.
Exemples de situacions, actituds i comportaments
Assetjament per raó de sexe:
- Fer comentaris infravalorant o menyspreant la pràctica esportiva de les dones
- Generar un espai de pràctica esportiva sexista o discriminatori
- Actituds condescendents o paternalistes
- Dir insults basats en el sexe
- Fer servir formes ofensives per adreçar-se a la persona o utilitzar humor sexista
Assetjament sexual:
Situacions generals i comportaments sense contacte físic (són exemples, no excloents ni limitadors, de comportaments que per si sols, o conjuntament amb altres, poden evidenciar l’existència d’una
conducta d’assetjament sexual)
- Fer acudits sexistes, bromes, insinuacions de caràcter sexual
- Difondre rumors sobre la vida sexual d’una persona, preguntar o explicar fantasies o preferències sexuals
- Preguntar sobre qüestions íntimes del cos, roba o vida privada, vida sexual
- Fer comunicacions (trucades telefòniques, correus electrònics, whatsapp, etcètera) de contingut sexual i de caràcter ofensiu
- Intimidar verbalment a través de propostes amb caràcter sexuals
- Parlar sobre les pròpies habilitats/capacitats sexuals
- Requerir favors sexuals condicionant la promoció o la permanència en l’equip
- Entrar al vestuari sense demanar permís o estar present durant la dutxa o mentre es vesteixen
- Apropar-se a l’esportista i contactar-hi inadequadament
- Provocar trobades, aparentment casuals i reiterades
- Tocar inadequadament en els entrenaments
- Obtenir i/o difondre imatges de parts íntimes del cos d’una persona
- Apropar-se físicament en excés, arraconar, buscar deliberadament la trobada, quedar-se a soles amb la persona de manera innecessària
- El contacte físic deliberat i no sol·licitat (pessigar, tocar, massatges no desitjats)
- Tocar intencionadament o “accidentalment” les parts sexuals del cos
- Mantenir contacte físic de naturalesa sexual no desitjat
Altres actuacions formatives en valors
La formació esportiva és un entorn privilegiat per fomentar valors ètics, que consolidin en els nens, nenes i adolescents actituds essencials per al seu creixement personal i integral, i els capaciti com a ciutadans/es responsables i solidaris.
L’esport és un magnífic vehicle per a l’enriquiment personal i la transmissió de valors: ajuda a la cohesió social i a la lluita contra l’exclusió; ensenya el sentit de l’esforç personal i l’esperit de superació per assolir reptes, i també a saber guanyar i acceptar les derrotes, la companyonia o cedir protagonisme a favor del grup.
És en aquest marc que s’ha de contextualitzar la funció educativa que desenvolupen les persones que treballen a les entitats esportives. En les activitats hi ha infants, adolescents i persones adultes (personal contractat, voluntari i en pràctiques) amb diferents característiques personals i amb tota mena de vivències i experiències. Infants i adolescents conviuen en aquest context de diversitat que influeix i incideix en el seu creixement.
Aquesta xarxa d’interaccions socials fa de les activitats esportives un entorn òptim per al desenvolupament d’un infant o adolescent. Moltes vegades, és un model relacional alternatiu o complementari de les relacions familiars. No obstant això, aquestes relacions i interaccions poden implicar riscos per a la victimització infantil, els maltractaments o les violències sexuals. Per aquest motiu, és fonamental que la intervenció de tot el personal, així com la convivència i participació en les activitats de tots els infants i adolescents, integri una norma de conducta de bon tracte i respecte, que permeti tenir unes relacions lliures de violència.
També, que els valors i principis de l’esport siguin el model per a tota mena de relacions entre el personal de les entitats, els infants i adolescents i les famílies.
El Club Bàsquet La Garriga manifesta el seu compromís per assolir espais segurs, unes relacions culturals, socials i esportives basades en la llibertat i el respecte entre les persones i conseqüentment lliures de situacions. Així mateix, manifesta el compromís de tolerància zero davant l’assetjament i una desaprovació clara i rotunda de conductes i actituds ofensives, discriminatòries i/o abusives
Actes realitzats per a l’eliminació de la violència envers les dones
DONES 2021Baixa
Adhesió del CB LA GARRIGA al manifest per a l’eliminació de la violència envers les dones 2022
Adhesió del CB LA GARRIGA al manifest per a l’eliminació de la violència envers les dones 2023